Kleding

Als men het heeft over materiaal bij fotografie, spreekt men meestal over camera, lenzen, statieven en allerhande accessoires. Maar bij urban exploration is er nog ander materiaal dat zeer belangrijk is: de kleding. Bij urban exploration zijn de omstandigheden iets extremer en dus pas je je kleding best aan die omstandigheden aan.

 

1.         Schoenen zijn het allerbelangrijkste kledingstuk bij urban exploration. Kies voor comfortabele maar stevige schoenen. De kans bestaat dat je redelijk wat moet stappen en vaak op slechte ondergrond en dan zijn stevige schoenen geen overdreven luxe. Omdat rondslingeren glas en uitstekende nagels ook tot de risico’s behoren zorg je ook best dat je schoenen een stevige zool hebben. Hiervoor zijn werkschoenen met een stalen plaat in de zool natuurlijk ideaal.

 

2.         Naast stevig zijn je schoenen ook waterbestendig. Om god weet welke reden hebben verlaten locaties de neiging om onder water te staan en om daar een paar uur door te wandelen zonder waterbestendige schoenen is geen lachertje. Je mag nog zo warm gekleed zijn maar als je eenmaal natte voeten hebt, krijg je het niet meer warm.

 

3.         Wat ook belangrijk is, is een paar goede handschoenen. De handschoenen moeten zeer sterk en toch dun genoeg zijn zodat je alle knoppen op je camera zonder problemen kan bedienen. De handschoenen dienen niet alleen om jezelf te beschermen tegen de kou, maar ook om vuile handen te voorkomen, je weet immers nooit welke smurrie er rondslingert in verlaten gebouwen en om eventuele snijwonden te voorkomen.

 

4.         Voor de broek kun je het beste een stevig exemplaar, type werkbroek en liefst met verstevigde knielappen zodat je zonder problemen op je knieën kan gaan zitten om die ene perfecte foto te maken. Het voordeel van een werkbroek is dat deze vaak meerdere zakken hebben wat handig kan zijn voor het opbergen van klein spulletjes zoals bijv. een zaklamp of telefoon enz.

 

5.         Een jas kan je het beste uitlaten, omdat dat je beweginsvrijheid wat beperkt. Er zijn ook special vesten te koop met vele zakken waardoor je je spullen makkelijk bij de hand hebt. Wil je liever toch een jas, zorg er wel voor dat je een nauw aansluitende jas hebt zodat hij niet ergens kan blijven achter hangen.

 

6.         Sommigen opteren hiernaast ook nog voor een bivakmuts, deels voor de warmte, deels voor het onherkenbaar zijn. Een bivakmuts heft wel een groot nadeel dat doet namelijk net iets te veel denken aan illegale praktijken.  Toevallige voorbijgangers zullen eerder geneigd zijn de politie te bellen indien ze mensen met bivakmutsen zien rondsluipen.

 

7.         Een laatste tip :naast het feit dat je kleren vuil zullen worden, moet je er ook rekening mee houden dat je kleren zullen lijden onder de extreme omstandigheden. Het is niet ondenkbaar dat je niet zonder kleerscheuren zal thuiskomen. Denk hieraan en kies voor stevig toch niet te dure kleding. Tenzij je natuurlijk geld te veel hebt.