Het vinden van een plaats

Velen zullen het bevestigen, Urban Exploration is een verslaving! Eens je er door gebeten bent laat het je niet meer los en wil je elk vrij moment besteden aan het bezoeken van nieuwe locaties. Maar die locaties zijn nu niet altijd zo gemakkelijk te vinden. Dus hoe ga je best te werk?

 

  1. Hou je ogen open – Veruit de eenvoudigste tip die ik kan meegeven: kijk rond je heen. Als je goed kijkt vind je al heel snel enkele verlaten gebouwen die het fotograferen waard zijn.
  2. Google Earth – Download Google Earth en navigeer wat rond. Je zal er versteld van staan hoeveel locaties je kan vinden door gewoon door Google Earth te gebruiken. Uiteraard heeft deze methode niet altijd succes. Het is niet omdat iets er verlaten uit ziet op Google Earth dat het in werkelijkheid ook zo is of dat je er zomaar binnen kan.
  3. Socialize – Zoek een ervaren urbexer met wie je af en toe mee op stap mag en leer zo nieuwe locaties kennen. Let wel op, het hoofddoel om met iemand op pad te gaan mag natuurlijk niet het ‘ontfrutselen’ van locaties zijn, maar nieuwe dingen leren. Verwacht je er ook aan dat men jou ook eens om een locatie zal vragen.
  4. Gebruik Flickr – Veel fotografen maken gebruik van Flickr om hun foto’s te delen. Zoek naar foto’s op Flickr. Misschien herken je iets op een foto zodat je de locatie kan achterhalen of heeft de fotograaf zijn foto geotagged.
  5. Lees de krant – vaak kan je in de krant lezen dat een bepaald gebouw gesloopt gaat worden of al een hele tijd leegstaat. Heel soms kan je ook een artikel vinden over urbexers die gearresteerd werden. Vaak staat het adres in het artikel.
  6. Vraag het – Deze tip is zonder twijfel de meest controversiële. Trek je stoute schoenen aan en vraag gewoon op de man af naar een bepaalde locatie. Voor velen is dit not done maar maar een nee heb je, een ja kan je krijgen. Je maakt natuurlijk meer kans als je zelf al wat locaties op je palmares staan hebt.
    Over sommige locaties zijn urbexers echter beschermender dan over andere, dus denk even na over welke locaties je graag te weten wil komen zonder van een kale reis thuis te komen.
  7. Join the community – Eén van de beste manieren om nieuwe locaties te leren kennen is om lid te worden van een community. Van zodra je een zekere status hebt opgebouwd binnen de community zullen andere leden meer geneigd zijn om locaties met je te delen. Je status opbouwen doe je bijvoorbeeld door foto’s te tonen van de locaties die je al bezocht hebt.

 

 

Maar waarom al die ‘geheimzinnigheid’ rond locaties? Het is niet zo dat we locaties geheim willen houden om er zo als enige foto’s van te hebben. Het is veel eenvoudiger.
Als je de meeste locaties bekijkt merk je dat er mensen zijn die er plezier in scheppen om mooie verlaten gebouwen te vandaliseren. Dat niet iedereen even goede bedoelingen heeft is dus wel duidelijk. Vandaar dat we er voor kiezen om locaties niet zomaar openbaar op het internet te zetten, net om er voor te zorgen dat ze zo lang mogelijk in al hun glorie kunnen gefotografeerd worden.