Kasteel Hoogemeijer

Al veertig jaar lang staat het eens zo prachtige kasteel Hogemeyer in Kersbeek-Miskom te verkommeren. Maar nu is het 'spookkasteel' verkocht en de koper wil het grondig restaureren. "Eindelijk een oplossing voor wat toch een prachtig stukje patrimonium is", zegt schepen Niels Willems (N-VA).

Het kasteel lijkt zo uit een griezelfilm geplukt. Vervallen kasteeltorentjes, klapperende ramen, verrotte vloeren, krakende muren en het hele domein stevig overwoekerd door onkruid. Wie door de verwaarlozing kijkt, ziet nog een glimp van de grandeur die ooit over het kasteel hing. De dorpskanker staat al decennia lang te verkommeren en is geliefd bij 'urban explorers'. Dat zijn mensen die stiekem verlaten gebouwen bezoeken om ze te fotograferen of voor de sport.

In 2008 kocht de vzw Hogemeyer het pand. Die vzw van Joachim Hanot had er een culturele bedoeling mee. Hij wilde het omvormen tot een residentie voor kunstenaars en een centrum voor kunst- en erfgoededucatie voor kinderen. Een te duur plan, zo bleek al snel. Sponsors haakten af omwille van de economische crisis en het kasteel bleef leeg. Het Agentschap Onroerend Erfgoed stelde eind 2012 nog een proces-verbaal op tegen de eigenaar. Het verwaarlozen van een beschermd gebouw is immers een strafrechtelijke inbreuk.

Dure restauratie

Nu is er eindelijk een koper. De overeenkomst is ondertekend, alleen de notariële akte moet nog worden verleden. "Tot dat gebeurd is, wil ik niet veel kwijt", zegt de koper, een regiogenoot die zijn naam nog niet in de krant wilt. Volgens de gemeente Kortenaken zou hij er zelf willen wonen. Hoeveel de man betaalt, is niet geweten. Dat de restauratie vele honderdduizenden zal kosten, is duidelijk. Maar de koper is niet aan zijn proefstuk toe en dat stelt de gemeente wel gerust.

"Heel blij dat er eindelijk schot in de zaak komt", zegt schepen van monumenten Niels Willems (N-VA). "Het kasteel is toch een belangrijk stukje van het patrimonium van Kortenaken. De verloedering kon niet blijven duren. Het was er onveilig, we kregen meldingen van vandalisme en mensen die er rondhingen. Niet ongevaarlijk in een bouwvallig gebouw. Veel oudere mensen uit het dorp herinneren zich het kasteel nog toen er leven was. De nieuwe eigenaar kan dus zeker op onze steun rekenen als hij het gebouw opknapt."

Adellijke familie Landeloos

De geschiedenis van het domein gaat eeuwen terug in de tijd. Al in het jaar 1323 was het domein in het bezit was van de Tiense adellijke familie Landeloos. De grondvesten van het huidige kasteel werd vermoedelijk rond 1750 opgetrokken. In 1860 liet baron Emile Joseph De Turck de Kersbeek het bescheiden landhuis tot kasteel verbouwen, met een eigen kapel er naast. (BCN)